Zo zet je de perfecte espresso!

Als je het beste materiaal in huis hebt staan, moet je de juiste techniek nog leren. Zo zet je de perfecte espresso!

1. Vul je espressomachine met water en zet ‘m direct aan; doorgaans heeft het apparaat de tijd nodig om het water op te warmen tussen de 92 en 96ºC. Ook de kopjes die op het apparaat bewaard worden zodoende verwarmt. Als je het apparaat niet vaak gebruikt, laat ‘m dan eerst zonder koffie doorlopen.

2. De uiteindelijke smaak van een espresso bepaal je met de gebruikte koffiebonen en de grofheid van de maling. Bij De Zoete Boon kun je advies krijgen over de melange die je smaak het beste tegemoet komt. Maar je kunt natuurlijk ook simpelweg wat experimenteren met verschillende koffiesoorten en landen van herkomst. Je hebt voor één kopje espresso ongeveer 7 gram koffie nodig. Maal niet meer dan je nodig hebt, want het bewaren van gemalen koffie komt de smaak niet ten goede.

3. Neem de filterhouder en vul deze met de gemalen koffie. Het water moet met 9 à 10 bar door de koffie heen geperst worden, dus druk deze zo stevig mogelijk aan met een stampertje. Schuif het portafilter terug in het apparaat.

4. Controleer of je espressokopje genoeg is verwarmd. Zo niet, kun je deze (met erin een laagje water) in een magnetron opwarmen voordat je de koffie erin laat lopen. Zodoende ‘schrikt’ de koffie niet, blijft deze langer op smaakt en temperatuur en blijft het crèmelaagje in tact.

5. In zo’n 25 seconden zet je 30 ml perfecte espresso.

6. Maak altijd het apparaat schoon kort nadat je het gebruikt heb. Kijk in je handleiding welke onderdelen je los kunt maken en reinig deze met warm water. Gebruik alleen zeepsop als dit expliciet wordt aangeraden. Voor het grondige periodieke schoonmaakwerk van je machine en je accessoires biedt het gespecialiseerde merk Full Circle een uitgebreide reeks reinigingsmiddelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *